css button by Css3Menu.com

Werpkist: een ontwerp

Bouwbeschrijving van onze werpkist

Vanaf ons B-mestje (toen Diva drachtig bleek te zijn) wilden we een eigen werpkist.. Onze puppen komen in de woonkamer ter wereld, we hebben daar de ruimte voor, en kort voor de bevaling bouwen we die ruimte om. Er wordt een stuk zeil , wat ruw is, gelegd zodat de honden niet uitglijden.
w

Het deel van de kamer is met hekjes af te scheiden van de ruimte. Het zeil is makkelijk schoon te houden, en ligt ook onder de werpkist.

Onze werpkist moest aan een aantal voorwaarden voldoen: groot genoeg voor onze ODH, eenvoudig demontabel, stevig (je moet op de rand kunnen zitten), niet te zwaar, zonder bodem (blijkt veel makkelijker bij het schoonhouden van het nest), met "doodlig" voorziening. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden, wij kozen voor de onderstaande oplossing:  
De grootte van de kist is uiteindelijk 1.22 bij 1.22 meter, dat is de standaard breedtemaat van de plaatmateriaal wat je in de houthandel kunt kopen. De verbindingen tussen de vier platen, die een hoogte van 40 cm hebben, geschiedt via vier paaltjes van ongeveer 5x5 cm. Ik heb deze bij de houthandel op maat laten zagen: dat scheelt weer een hoop werk.  
w de gekochte materialen:
4 platen van 1.22x40 1 cm dik
4 balkjes 5x5 40 cm lang
8 bouten 6mm 40 mm lang en 8 vleugelmoeren
4 verwarmingsbuizen 1/2 inch ongeveer 130 lang. Ook stevige aluminiumbuis kan gebruikt worden.
8 pluggen die in het einde van de verwarmingsbuis passen
8 bijpassende schroeven met grote ring

3 pvc buizen dunwandig (wit of grijs) ongeveer 2.20 lang

4x 20 cm latje schuin gezaagd (zie fotos verderop)
houtlijm!

w

(een gedeelte van het materiaal)

 

Uiteraard hebben we gereedschap nodig:

 

boormachine met platte boor ongeveer 4 cm, boor 6.5 mm, en boor van ongeveer 12 mm

houtlijm

lijmklemmen

decoupeerzaag (voor instapluikje) en openzagen van de pvcpijp

schrobzaagje voor het op lengte maken van de PVC pijpen, evt met verstekbakje

ijzerzaag voor het op lengte maken van de verwarmingsbuis

schuurpapier

De montage  
w Begin met het voorboren van de paaltjes om de vleugelmoeren verdiept te kunnen aandraaien, en lijm vervolgens de paaltjes vast op het plaatmateriaal van de zijwanden. Zonodig kan het lijmen ondersteund worden met schroeven
ww Boor door het midden van de cirkels met de 6.5 mm boor door het paaltje en de plaat van de achter en voorwand, en schroef de stukken aan elkaar. De vleugelmoeren "verdwijnen" in de ronde gaten.

www
(het afgemaakte luikje)

Zaag met de decoupeerzaag het toegangsluikje uit het midden van de voorplaat:

grootte: 20 cm hoog en ongeveer 40 cm breed

Het luikje moet daarna wat ingekort worden (pas gemaakt om ruimte te bieden aan de verticale en horizontale PVC beschermingspijpen)

zaag met behulp van de decoupeerzaag, of een slijpschijf de PVC pijpen in de lengterichting open: zorg ervoor dat dat in een strakke RECHTE lijn gebeurt! De opengezaagde PVC pijp wordt in stukken gezaagd op de benodigde lengtes, bij het luikje in hoeken van 45 graden
De PVC pijp wordt wat opengebogen en op de plaat geschoven, en zit in de praktijk gewoon goed (klem)vast. Gebruik dunwandige PVC pijp: de dikwandige is te sterk (laat zich niet openbuigen) om over de 1 cm dikke plaat te schuiven! ... desnoods kan een schroefje voorkomen dat de pijp weer losraakt: ik heb dat niet nodig gehad. Houd bij het gebruik van schroefjes rekening met het zitten op de rand: ze mogen niet je kleding kunnen openhalen!
   
w lijm met behulp van de lijmtangen op het uitgezaagde deel de schuin gezaagde latjes op het pasgemaakte luikje
   
Zaag de verwarmingsbuizen af op exact de lengte en breedte van de buitenzijde van de kist Boor op (ongelijke hoogte tussen link/rechts en voor/achter!) ongeveer 10 en 12 cm van de onderzijde en 10 tot 12 cm uit de hoeken de gaten voor de doodligstangen.

plaats in het einde van de stangen de passende plug, en zet de stangen met bijpassende schroef (in voorbeeld met zeskantkop) en ring in de kist vast. De stangen geven ook extra stabiliteit aan het ontwerp.

De kist kan op de achterwandgezet worden tijdens het schoonmaken van de vloer, of het verwisselen van het onderkleed.

w

w

(Tijdens Diva's B-nestje, schoonmaakstand)

w
De kist klaar voor gebruik. Om de onderdelenop de juiste wijze in elkaar te zetten zijn wat tekens op de koppen van de balkjes gezet. U kunt de kist lakken of schilderen met niet giftige verf.
voor de demontage schroeft u de 8 schroeven in de stangen los en de 8 vleugelmoeren. De vier stukken en 4 buizen kunnen dan weer opgeborgen worden. w

Tot het volgende nestje in aantocht is!

 

Succes met het bouwen, en nogmaals er zijn meer wegen die naar Rome leiden!